Gorzka prawda o słodkim cukrze

Klasa 2a w ramach cyklu lekcji o zdrowym odżywianiu analizowała etykiety i rozpoznawała cukier w produktach spożywczych. Na samym początku lekcji uczniowie jak prawdziwi reporterzy, przy użyciu sprzętu nagłaśniającego oraz dyktafonu ze szkolnych zasobów Laboratoriów Przyszłości, przeprowadzili w swoim środowisku wywiad, aby dowiedzieć się, jakie przekąski najbardziej lubią zjadać. Uczniowie przynieśli również puste opakowania po produktach. Następnie odczytywaliśmy etykiety, a szczególnie ilość zawartego w nich cukru i za pomocą wag ważyliśmy cukier w kostkach, który umieszczaliśmy w woreczkach.

Dzięki temu powstała tablica edukacyjna, przedstawiającą zawartość cukru w wybranych produktach, którą można zobaczyć w sali klasy drugiej. Lekcja była bardzo ciekawa i pouczająca. Drugoklasiści nauczyli się, że istnieją zdrowe produkty, którymi można zastąpić cukier. Podczas zajęć uczniowie poznali różne rodzaje cukrów i ich zamienniki. Dzieci uczyły się podejmować świadome decyzje o wyborze zdrowej żywności.

Laboratoria przyszłości - pomoce wykorzystane w czasie lekcji: waga elektroniczna, mikrofony, dyktafon, aparat fotograficzny.